Vanliga frågor

För ungdomar

Klicka på frågan för att se svaret.

Får min skola reda på att jag besökt Mini-Maria?

– Nej, vi har sekretess och vi får inte berätta för någon om inte du önskar detta. Av erfarenhet vet vi att samarbete med skolan kan vara väldigt bra för att underlätta din situation. Du bestämmer.

Hur länge har man kontakt med Mini-Maria?

– Vi har både korta och långa kontakter med ungdomar, en del kommer bara en gång och andra kan behöva kontakt med oss i mer än ett år. Vi anpassar oss efter din situation och dina behov.

Kan man lämna drogtester på Mini-Maria?

– Ja, det kan ingå som en del i behandlingen att man förutom samtal också får lämna prov.

Måste man lämna drogtester på Mini-Maria?

– Nej, alla behöver inte göra det, men det är ofta en viktig del i behandlingen. Det bästa är om du berättar för oss vad du har tagit och hur du upplevde det.

Vad gör läkaren på Mini-Maria?

– Hos läkaren kan du få hjälp med din psykiska hälsa. Det kan handla om samtal, diagnostiska bedömningar av olika slag eller att du behöver läkemedelsbehandling. Läkaren har också möjlighet att sjukskriva dig under en period och att utfärda olika intyg som du kan behöva.

Vad gör psykologen på Mini-Maria?

– Hos psykologen kan du få stöd, råd och hjälp när du har bekymmer med droger/alkohol och med hur du mår och känner dig. Är du t.ex. orolig, har ångest, är nedstämd, har svårt att koncentrera dig eller varit med om någon skrämmande händelse kan samtal med en psykolog vara till hjälp för dig. Psykologen kan också hjälpa till med bedömningar eller screening i vissa fall.

Vad gör socionomen på Mini-Maria?

– Hos socionomen kan du få stöd, råd och hjälp när du har bekymmer med droger/alkohol och med hur du mår och känner dig. Vi kan möta dig både individuellt eller tillsammans med dina föräldrar eller andra personer som är viktiga för dig. Fokus ligger på alkohol och droger men du skall känna dig fri att prata om precis vad du vill.

Vad gör sjuksköterskan på Mini-Maria?

Hos sjuksköterskan kan du få hjälp med hur du mår fysiskt och psykiskt. Alla ungdomar som kommer till Mini-Maria erbjuds ett hälsosamtal där du får svara på frågor och möjlighet att prata om kost, motion, sömn, sex m.m. Om du vill kan du testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar och få kostnadsfritt vaccin mot Hepatit A och B. Det är också hos sjuksköterskan du lämnar drogtester om du skall göra det. Det finns även möjlighet att få massage eller akupunktur för att göra det lättare att sluta med droger.

Vad gör barnmorskan på Mini-Maria?

– På Mini-Maria samarbetar vi med SMC-Pilen som är en mottagning med barnmorskor som är specialiserade på sexuell hälsa och utsatthet. Där kan du få hjälp med frågor om din kropp och sexuell hälsa. På SMC-Pilen kan du också samtala om erfarenhet av sex mot din vilja, sex mot ersättning, sex som självskadebeteende och internetrelaterad sexuell utsatthet. Du kan också få preventivmedelsrådgivning, hjälp med graviditetstest, akut p-piller och frågor kring homo- bi och transsexualitet. De vaccinerar även kostnadsfritt mot hepatit A och B samt HPV.

Jag har några frågor om droger/alkohol efter en fest jag var på, går det bra att ringa er för att få information?

– Ja, du är välkommen att höra av dig med frågor, vi är specialister på det här. Du behöver inte berätta vem du är om du inte vill det. Om du inte vill ringa så kan du istället skriva dina frågor i vårt kontaktformulär.

Jag är 17 år och skulle vilja träffa någon på Mini-Maria men vill inte att mina föräldrar skall få reda på det. Kan ni hjälpa mig?

– Ja, vi kan alltid träffas för ett första samtal. Beroende på hur din situation ser ut hjälps vi åt med vägen vidare. Du kan alltid ringa eller skriva till oss anonymt.

Jag är 18 år och skulle vilja träffa någon på Mini-Maria men vill inte att mina föräldrar skall få reda på det. Kan ni hjälpa mig?

– Ja, eftersom du är myndig bestämmer du själv.

Om jag kommer och lämnar prov som visar att jag har tagit droger, får jag en ”prick” hos polisen då?

– Nej, vi kontaktar inte polisen.

Om jag söker jobb i framtiden, kommer arbetsgivaren kunna se att jag besökt Mini-Maria?

– Nej, vi har sekretess och vi får inte berätta för någon om du själv inte önskar det.

Vad händer om jag testar positivt för cannabis på Mini-Maria?

– Vi pratar med dig och diskuterar fram hur vi går vidare. Innan du drogtestas hos oss så vet du vilka som kommer att få ta del av resultatet.

Jag har en kompis som tar droger. Jag är jätteorolig, vad skall jag göra?

Det kan vara svårt att påverka andra att sluta med droger eller alkohol. Försök prata med din kompis om att du är orolig. Föreslå för din kompis att ta kontakt med Mini-Maria. Erbjud att följa med till första besöket.

Det är jobbigt att oroa sig för de man tycker om, särskilt om de inte vill sluta med drogerna eller alkoholen. Därför är det bra om du själv får stöd i din situation. Ta kontakt med Mini-Maria även om din kompis inte vill ha hjälp. Om du har någon vuxen du litar på så kan du också prata med den om vad som händer. Det kan vara kuratorn eller skolsköterskan, din eller någon annans förälder eller tränaren i fotbollslaget.

För föräldrar

Klicka på frågan för att se svaret.

Jag misstänker att min ungdom tar droger. Vad skall jag göra?

– Ring och rådfråga oss! Vi har lång erfarenhet av detta. Du kan också kontakta oss genom att skriva i vårt kontaktformulär.

Jag misstänker att mitt barn har använt narkotika, jag vill att han/hon lämnar ett urinprov, kan ni hjälpa mig?

– Ja, drogtester på Mini-Maria kan vara en del av behandlingen där också andra insatser ingår. Ring och rådfråga oss om var ni skall vända er om ni bara vill lämna ett drogtest!

Kan man få hjälp hos er om man bor i en annan kommun?

Vi tar emot de som bor i Göteborgs eller Öckerö kommun. Bor du någon annanstans så behöver du söka stöd där du bor. Ring din hemkommun och fråga vad de har för stöd att erbjuda er.

Vad händer när jag och mitt barn kommer till Mini-Maria första gången? Hur går det till?

– Vid första besöket berättar vi om Mini-Maria och vad vi kan hjälpa till med. Ni får berätta om vad som hänt och vad ni önskar stöd och hjälp med. Utifrån det kommer vi tillsammans fram till hur vi skall fortsätta. Vi anpassar våra insatser utifrån just er situation och era behov.

Jag är osäker på om mitt barns problem är tillräckligt stort för att vi skall söka stöd hos Mini-Maria?

Ring till oss och diskutera! Inget problem är för stort eller för litet. Ju tidigare ni får hjälp desto bättre. Vi anpassar omfattningen på våra insatser efter ert behov.

Hur kan jag diskutera droger och alkohol med mitt barn?

Vi vet att det kan vara svårt att prata med sitt barn om droger och alkohol. Om du känner att du behöver mer kunskap och tips på hur du kan prata om droger och alkohol så kan du anmäla dig till vår föräldrautbildning i drog- och cannabiskunskap. Du kan självklart även ringa och bolla med oss på telefon!

Anmäler ni alla som kommer till er till socialtjänsten?

Nej, det gör vi inte. I de allra flesta fall så är stödet från Mini-Maria tillräckligt och då gör vi inte anmälan till socialtjänsten. Om vi däremot utifrån din/er situation bedömer att vi behöver göra en orosanmälan, så talar vi alltid om det för er innan och förklarar varför vi gör det.

Måste man ta kontakt med socialtjänsten för att få komma till er på Mini-Maria?

Nej, om ni bor i Göteborg eller Öckerö kommun så kan ni ta kontakt med oss direkt. I de flesta fall behövs inte en kontakt med socialtjänsten för att få hjälp på Mini-Maria. Om vi ändå bedömer att ni behöver mer stöd än vad Mini-Maria kan ge så pratar vi om det tillsammans.